Magazines & sim
“We willen ook hun levens buiten de lijnen laten zien”
SPORTNIEUWS.NL SCOORT MET ‘RAKEN EN VERMAKEN’
Het was een wilde rit voor sportnieuws.nl. Met 400 procent groei in 2024 transformeerde het merk van voormalig ‘gossipkanaal’ tot volwaardig digitaal sportplatform. Hoofdredacteur Twan Bovée over jonge honden, pionieren en grootse ambities. “Binnen drie tot vijf jaar willen we een plek hebben in de top 3 van het Nederlandse sportlandschap.”
‘Raken en vermaken’, daar draait het volgens hoofdredacteur Bovée om. In 2024 onderging sportnieuws.nl een ware metamorfose. “Je zou kunnen zeggen dat we in een jaar tijd van ‘niks’ naar een serieus sportplatform zijn gegroeid, met een nieuwe look-and-feel en een focus op de doelgroep van sportliefhebbers tussen 24 en 55 jaar. We onderscheiden ons met verhalen achter de topsporter, waarbij we op Nederlandse en internationale sterren focussen: de categorie Max Verstappen, Jutta Leerdam, Rico Verhoeven en Estavana Polman. We willen ook hun levens buiten de lijnen laten zien.”
Een geslaagd voorbeeld van de werkwijze van sportnieuws.nl was een exclusieve videoshow van een uur met vechtsporter Rico Verhoeven. Bovée: “Na afloop gaf Verhoeven aan dat het echt een ander, frisser, menselijker interview was dan wat hij gewend is. Uit die productie halen we ook een aantal nieuwsartikelen.” Sowieso heeft sportnieuws.nl bovengemiddeld aandacht voor andere sporten buiten voetbal, zoals darts, vechtsport, autosport, schaatsen en handbal.

Sportnieuws.nl in cijfers
Van 5 miljoen pageviews in februari 2024 naar
27
miljoen
pageviews
in december 2024.
Bereik steeg van 700.000 in februari 2024 naar
3,1
miljoen
in december 2024.
Het team achter sportnieuws.nl
groeide in een jaar tijd van 1 fte naar
18 fte’s
(redactie, marketing, product en directie). Ex-topschaatser Rhian Ket is sinds oktober 2024 de managing director van sportnieuws.nl.
Sportnieuws.nl valt sinds 2024 in een
joint venture
tussen DPG Media en de Zwitserse Ringier Sports Media Group, dat meerdere Europese titels heeft.
Belangrijke onderscheidende producties:
wekelijkse videopodcast met Ellen Hoog en Naomi van As, wekelijkse Darts Draait Door-videopodcast met ex-profdarter Vincent van der Voort en videopodcastseries binnen het schaatsen.
In de eerste maanden na Bovées aantreden zette sportnieuws.nl bewust in op een sterke bureauredactie om zo eerst de basis op orde te krijgen. Al snel gingen meer verslaggevers op pad. Bovée: “De sportzomer en vooral de Olympische Spelen in Parijs waren voor ons belangrijke meetmomenten. Daar moesten we pieken, ook met eigen nieuws. Dat is heel goed gelukt, zelfs boven verwachting, onder meer dankzij een populaire videopodcast met ex-tophockeyers Ellen Hoog en Naomi van As. Aan de hand van pittige dilemma’s en stellingen gaven zij elke dag hun kijk op de prestaties. Fragmenten uit die podcast deden het ook heel goed op TikTok en YouTube.”
Pittig is ook de onstuimige groei van het medewerkersbestand. “We zijn nu met twintig jonge mensen, veel collega’s zijn onder de 30 jaar. We zijn er scherp op dat onze beginnende redacteuren genoeg begeleiding krijgen.”
Die krijgen ze volgens Bovée, zelf gepokt en gemazeld door leidinggevende functies bij onder meer De Telegraaf en AD Sportwereld. “Je mag hier fouten maken. Ik weet hoe moeilijk het is om als jonge, onervaren verslaggever voor het eerst naar een groot evenement als de Olympische Spelen te gaan of in een mixed zone je vragen te stellen. Tegelijkertijd zijn wij geen liefdadigheidsinstelling, je moet wel laten zien dat je snel oppikt wat we van je verwachten.”
Dat snelkookpaneffect geldt voor sportnieuws.nl op alle fronten. “Natuurlijk is dit een vorm van pionieren. Onze kwaliteit moet omhoog, we moeten meer unieke content produceren, meer prominenten uit de sportwereld met een mening aantrekken, maar we hebben bijvoorbeeld ook drie videomakers aangesteld: het zijn veel puzzelstukjes waar we tegelijkertijd aan werken en die uiteindelijk allemaal precies in elkaar moeten vallen.”
Een van de grootste uitdagingen is minder afhankelijk worden van Google. Bovée: “AD Sportwereld heeft een sterke ‘moeder’, het AD. Zoiets missen wij. Tegelijkertijd moeten wij van onze eigen kracht uitgaan en aan onze naamsbekendheid werken. Wat taalgebruik betreft zijn we laagdrempeliger en komen we sneller to the point dan traditionele media. Als onze mensen in een mixed zone opduiken, stellen ze andere vragen dan de collega-sportjournalisten. Wij geloven in de samensmelting van sport en entertainment, van het claimen van zowel het sportieve event, als interessante verhalen over het privéleven van onze sterren.”
En die aanpak – mikken op een breed publiek, van de echte sportfreak tot de vluchtige volger die meer geïnteresseerd is in de randzaken – blijkt te werken: “Hoe zijn onze sporthelden en antihelden als persoon? Wie zijn de mensen om de sporter heen? Dat willen lezers dolgraag weten. Het betekent ook dat wij nog enorm kunnen groeien.”