ONLINE SERVICES

Champions League spelen

in de zoekmachine van Google

Vindbaarheid in Google is voor DPG Media Online Services alles. “Als je iets te verbergen hebt, doe je dat op pagina 2 van de Google-zoekresultaten, want daar komt toch nooit iemand”, grapt Hans de Bruin, head of performance marketing. Zijn team van experts zorgt ervoor dat merken als Independer, AutoTrack, Gaspedaal en Nationale Vacaturebank en Intermediair zo hoog mogelijk scoren in de zoekmachine.

 Hans de Bruin

(46), head of performance marketing

Hoog scoren op Google was 25 jaar geleden een fluitje van een cent, herinnert De Bruin zich: “Het trucje was toen om de zoektermen waarop je vindbaar wilde zijn, heel veel op je website te gebruiken. Natuurlijk werd hier vaak misbruik van gemaakt, waardoor vaak niet de beste, maar wel de slimste partij bovenaan kwam te staan. Gelukkig snapt Google intussen steeds beter welke sites echt waarde toevoegen en op de zoekintentie van de consument aansluiten.”

Actiemoment

Volgens De Bruin ligt de uitdaging in het activeren van de consument. “Om de interesse voor een andere verzekering of een nieuwe auto te wekken, moet er bij de meeste consumenten echt iets aan de hand zijn, zoals een premieverhoging, gezinsuitbreiding of schade. In zulke gevallen begint de zoektocht vaak met een concrete vraag aan een zoekmachine. Daarom moeten wij juist op die plaats zichtbaar zijn. Tegelijkertijd verleiden we mensen met populaire tools zoals de ‘goedkoop-tanken-checker’ op Independer of informatie over bijzondere auto’s op AutoTrack.”

Zoeken in Google

40%

van alle Google searches leidt tot een klik, in 60% van de gevallen dus niet.

Gemiddeld klikt

34%

van de mensen op het eerste resultaat in de zoekresultaten, nummer twee 17% en nummer drie 11% - daarna gaat het hard naar beneden.

Deze cijfers zijn sterk afhankelijk van de rest van het zoekresultaat. Als er bijvoorbeeld advertenties getoond worden dan halveren deze percentages.

Googlecircuit

De aandacht van de consument trekken is vandaag een complexe competitie. De Bruin noemt het graag de Champions League, of misschien beter: de Formule 1. Dagelijks werkt een team van 32 mensen binnen eigen disciplines aan de promotie van de websites. Het merendeel van hen moet de sites zo hoog mogelijk in het klassement op het Googlecircuit brengen. “Wil je hoog scoren, dan moet je website snel laden, een goede gebruikerservaring bieden en de juiste, relevante informatie geven.” Daarom heeft De Bruin specialisten in zijn team met kennis van content, techniek, advertentiecampagnes, data en marketing.


Maar Google laat niet iedereen zomaar toe in de hoogste regionen van de zoekresultaten. Expertise is belangrijk. Independer blijft bij Google goed scoren omdat het betrouwbaar is en een autoriteit in de wereld van verzekeringen. Maar een sterke reputatie bouw je niet alleen op door zelf te claimen dat je goed bent, maar ook door erkenning van anderen. “Goede reviews helpen, maar ook aanwezigheid op andere relevante plekken buiten je eigen website”, zegt De Bruin. ”Zo bouw je een sterk merk op en stijgt je website in aanzien bij Google.”

Specialisten

Het team van De Bruin zorgt ervoor dat de DPG Media-merken constant zichtbaar zijn op relevante plekken. “We zijn overal waar onze doelgroep is: autosites, huizenwebsites, gebruikersfora, noem maar op. Alleen in de zoekmachines gebruiken consumenten al honderdduizenden zoekopdrachten waar onze titels relevant kunnen zijn.”Een op de vijf zoekopdrachten die mensen intikken is voor de zoekmachine van Google nieuw. “Het is dus belangrijk dat wij de markt goed in de gaten blijven houden.”


Het spel draait overigens niet alleen om organische vindbaarheid (SEO), maar ook om goed geplaatste advertenties (SEA). Als campagnespecialist zit je zelf aan de knoppen van het advertentieplatform, weet De Bruin. “Op basis van resultaten bepaal je of het plaatsen van een advertentie een goed idee was, of dat ze ergens anders relevanter kan zijn. Dat spel spelen we continu.”


De kracht van een effectieve strategie is dat consumenten met het merk in aanraking blijven komen, ook als ze niet direct op het punt staan een aankoop te doen. “Zelfs als iemand nog niet op zoek is, hebben wij het zaadje al geplant.”