Nieuwsmedia

 “Drie uur luisteren en je krijgt nieuwe energie”

De pop-upredactie leidt tot ander soort verhalen

Journalisten die tijdelijk hun intrek nemen in een bibliotheek, een museum of een middelbare school: Niek Verhoeven (38) en Jeroen Achtereekte (29), verslaggevers van de Stentor, zijn fan en pleitbezorgers van de pop-upredactie. “Je krijgt andere, persoonlijkere verhalen te horen.”

Volgens Niek Verhoeven zou het concept van een pop-upredactie een vaste plek moeten hebben in de werkwijze van journalisten. Hij bedacht het concept bij De Gelderlander en werkte het met Jeroen Achtereekte verder uit. Verhoeven: “Het idee is niet zo wereldschokkend, als journalist ben je altijd op zoek naar verhalen. Daarom is het best logisch dat je op zoek gaat naar plekken waar je mensen ontmoet die verhalen te vertellen hebben.”


Het duo weet inmiddels wat wel en niet werkt (bijvoorbeeld: ‘ga niet achter je laptop zitten’). Of je nu als redactie naar een boekhandel of sportcentrum trekt, of in verkiezingstijd met een ‘verkiezingskever’ rondrijdt: mensen moeten het wel weten. “We kondigen de komst van onze pop-upredactie vooraf altijd duidelijk aan, in de krant en online. Verder zijn we goed herkenbaar, onder meer met een banner en mensen krijgen een gratis krant mee. Toen we met de pop-upredactie in Museum MORE in Gorssel waren, stond er een lange rij mensen te wachten. In dit geval had ook het museum vooraf aangekondigd dat museumbezoekers in gesprek konden gaan met onze journalisten, dat werkte heel goed.” 

“Korte quote hier drie regels lorem ipsum dolor ist amet”

Sylvia Cools, hoofdredacteur van de Stentor, ziet de pop-upredactie als een prima middel om direct met het lezerspubliek in contact te komen. “Het is belangrijk om te zijn waar onze lezers zijn, niet alleen digitaal maar ook fysiek. Juist om met elkaar in gesprek te gaan, weten wat er speelt en leeft in een gemeenschap. Dat doen we door onze verslaggevers zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk te maken. De pop-upredactie is daar een voorbeeld van, we gaan echt in gesprek met ons publiek. Door naar mensen toe te gaan, nemen we een drempel weg om verhalen, tips of oplossingen met ons te delen.”

In de categorie ‘de krant komt naar u toe deze zomer/herfst/winter/lente’ helpt de pop-upredactie bij het streven om zichtbaar en actief te zijn in ‘de haarvaten van de regio’. Achtereekte: “We krijgen ook een ander soort verhalen te horen. Zo kwamen in Raalte twee mensen naar ons toe die de noodklok luidden omdat een groot sportevenement dreigde te verdwijnen. Daar konden we direct een artikel over maken.”


Volgens Verhoeven is de pop-upredactie ook een uitstekende manier om nieuwe contacten te leggen. “Als redactie zitten we normaal gesproken in een kantoorgebouw. Daar is de drempel voor mensen toch hoog om naar binnen te stappen of zomaar te bellen.”

“Bij BN DeStemhebben we in 2024 op meerdere manieren met pop-up redacties geëxperimenteerd. Om te beginnen waren we drie weken actief in de Hoge Vucht (Breda) en in de zomer in Gageldonk (Bergen op Zoom), maar er waren ook collega’s die op wekelijkse basis een spreekuur hielden in bijvoorbeeld een bibliotheek of buurthuis. Het is een fijne laagdrempelige manier om in contact te treden met mensen die hun verhaal aan ons kwijt willen, maar het is ook goed voor ons omdat we een ander, diverser beeld krijgen van de stad of het dorp. Je ziet andere dingen dan van aan je bureau, komt in contact met andere mensen en krijgt daardoor een completer beeld. We gaan er dit jaar dan ook zeker mee door, al zullen we per keer bekijken hoe we het vormgeven.” 

André Trompers

(42), hoofdredacteur BN DeStem

Open houding

Het feit dat Verhoeven en Achtereekte nog jong zijn en te porren zijn voor vernieuwingen, is volgens het duo geen bepalende factor. “Het is zeker belangrijk dat je een open houding naar mensen hebt, maar als het goed is, heeft iedere journalist die altijd. Bij de Stentor hebben alle journalisten, dus niet alleen de jongeren, er inmiddels ervaring mee”, aldus Verhoeven. “We doen dit niet dagenlang, maar een uur of drie, vier per keer. Ik krijg er zelf altijd veel energie van en lezers waarderen het als wij de moeite nemen om dichtbij te komen.” 


Inmiddels kent het concept meerdere varianten. Zo organiseerde de Stentor in november een pop-upredactie in een historisch pand in Lochem, vlak bij de locatie waar mogelijk een asielzoekerscentrum verrijst. De krant maakte er direct een live-podcast. “We zouden het ook leuk vinden als steeds meer titels aan de slag gaan met de pop-upredactie. Het is best simpel uitvoerbaar en het levert altijd nieuwe verhalen op.”

Indebuurt.nl zoekt elke dag naar ‘het lokale goud’


Voor indebuurt.nl, inmiddels actief in 34 steden, is lokaal nieuws de bron van het bestaan. “Wij stimuleren onze redacteuren elke dag om naar buiten te gaan, de stad in. We noemen dat ook letterlijk ‘op zoek naar het lokale goud’, dat is onze mantra”, aldus hoofdredacteur Jantine van den Hoven. “Het nieuws ligt letterlijk op straat. Een nieuwe winkel, het verhaal achter een bekend standbeeld, de top 5 van horecagelegenheden volgens een bewoner: het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, als je maar goed observeert.”


De meeste redacteuren van indebuurt.nl wonen in de stad waar ze over schrijven. Van den Hoven: “En bij sollicitaties heeft degene met een groot lokaal netwerk een streepje voor.”

Jantine van den Hoven

(37),hoofdredacteur van indebuurt.nl

Krantendistributie belgië in zwaar weer

Na Nederland, waar de grootste problemen opgelost lijken, kreeg België vorig jaar te maken met problemen rond de kranten distributie. Niet elke abonnee vond zijn krant elke dag in de bus. "Het is onze topprioriteit om Het Laatste Nieuws en De Morgen weer dagelijks en op tijd bij alle lezers te krijgen."

Lees meer

Krantendistributie belgië in zwaar weer

Na Nederland, waar de grootste problemen opgelost lijken, kreeg België vorig jaar te maken met problemen rond de kranten distributie. Niet elke abonnee vond zijn krant elke dag in de bus. "Het is onze topprioriteit om Het Laatste Nieuws en De Morgen weer dagelijks en op tijd bij alle lezers te krijgen."​​​​​​​


Jarenlang konden DPG Media en alle andere Belgische uitgevers op het Belgische postbedrijf bpost rekenen om hun kranten te verdelen. Hun postbodes deden dat meestal foutloos, tot grote tevredenheid van abonnees. De Belgische regering besliste echter om bpost in die opdracht niet meer financieel te ondersteunen, waardoor de Belgische uitgevers gedwongen werden op heel korte termijn nieuwe distributiepartners te zoeken.


De keuze viel op AMP, een dochteronderneming van bpost, en PPP, een zelfstandig bedrijf. Sinds oktober 2024 nemen zij regio per regio van bpost over, met als doel tegen eind 2026 alle kranten te verdelen. Helaas ondervonden beide distributiebedrijven heel wat opstartproblemen en was er een tekort aan geschikte werkkrachten. Met als gevolg: een stijgend aantal klachten van abonnees die hun krant niet, of niet op tijd, ontvingen.


"Uiteraard zijn we dadelijk in actie geschoten om AMP en PPP te ondersteunen in het zoeken naar mogelijke oplossingen," legt Job Muller, directeur Operations DPG Media, uit. "Het is natuurlijk hun opdracht om de juiste mensen voor de job te vinden en te behouden, maar wij hebben er ook zelf alles aan gedaan om de abonnees toch aan hun krant te helpen en hen te compenseren voor niet geleverde kranten." Zo zijn er bezorgers uit Nederland ingezet, werden er tijdelijk afhaalpunten opgezet, hebben getroffen abonnees krantencheques ontvangen en werden er extra compensatiemaatregelen uitgewerkt.


Ook in 2025 verwacht DPG Media nog problemen, maar, zo stelt Muller: "Het is onze top-prioriteit om Het Laatste Nieuws en De Morgen weer dagelijks bij alle lezers te krijgen. We maken extra kosten om dat voor elkaar te krijgen, maar die prijs is het ons natuurlijk waard.”