ESG
Bewuste keuzes maken we samen
Sommige vraagstukken zijn te complex om in je eentje op te lossen. Op elk van onze zes ESG-pijlers werken we daarom samen met een groep bevlogen collega’s, ieder vanuit hun eigen discipline en achtergrond. We geloven in de kracht van diversiteit. Het maakt ons sterker, innovatiever en daadkrachtiger.

Melanie van Hemert
(49), Directeur People & Sustainability
Samen hebben onze mensen het beste zicht op alle grote én kleine stappen die we nog kunnen zetten. In een wereld die letterlijk en figuurlijk steeds verder opwarmt, doet elk duurzame keuze ertoe. De opdracht: onze impact vergroten en negatieve effecten zoveel mogelijk verkleinen.
Impact maken doen we omdat we media maken. Omdat we vanuit onze identiteit, onze passie, zo veel mogelijk mensen zo goed mogelijk willen informeren. Vanuit die leidende gedachte ontstaan bijzondere initiatieven. Zo zetten alle redacties bijvoorbeeld de schouders onder het Gratis-Kranten-project. Mensen met een kleine beurs in België en Nederland krijgen daardoor weer toegang tot kwalitatief hoogwaardig nieuws. Dat is de kracht van het collectief.
Ook intern verbreden we onze blik met behulp van opleidingsprogramma’s gericht op inclusief leiderschap en digitalisering. Als bedrijf zetten we vorig jaar ook stappen op het vlak van verduurzaming. Zo reisden we allemaal groener naar ons werk en werden onze kantoren steeds energiezuiniger. Daar hielpen we ook zelf aan mee, want in de drukkerij in Amsterdam puzzelden onze technici net zo lang totdat we in 2024 de gaskraan helemaal dicht konden draaien.
En zo werken we elke dag net wat duurzamer dan gisteren.
Pijler 1
Reduceren ecologische voetafdruk

Pijler 1
Reduceren ecologische voetafdruk
Onze bijdrage aan het terugbrengen van de broeikasgasuitstoot en spaarzaam omgaan met de wereld om ons heen.
Sustainability champions
DPG Media is een breed mediabedrijf met veel merken en bedrijfsonderdelen. Verduurzamen vraagt daarom om inzet van alle afdelingen. De Sustainability Champions zijn de collega’s die onze vergroening in de praktijk de juiste kant op leiden. In dit netwerk van mediamakers zijn alle bedrijfsonderdelen vertegenwoordigd.
“Aan hen de taak om, samen met het ESG-team, de route uit te stippelen, voor de praktische uitvoering te zorgen en met leveranciers toekomstbestendige en duurzame afspraken te maken”, vertelt Paul Vereijken, ESG-manager bij DPG Media.
Bovendien wordt meer dan 90 procent van de uitstoot veroorzaakt door en bij leveranciers. Vereijken: “Groene stappen zetten doen we dan ook in nauwe samenwerking met onze partners.”

Paul Vereijken
(37), ESG-MANAGER

Vergroening van de vastgoedportefeuille
“We monitoren alles tot in detail”
Stijn Van Den Acker, Facility Manager België & Nederland, heeft een duidelijke missie: binnen vijf jaar moeten alle kantoren energiezuinig zijn. Met tientallen panden verspreid over twee landen is dit een ambitieus maar noodzakelijk doel. “Op alle aspecten willen we zo duurzaam mogelijk zijn, daarin hebben we als groot mediabedrijf een voorbeeldrol.”
Waar vroeger de focus op gunstige ligging en aantrekkelijkheid van een pand lag, zijn de eisen nu strenger. Van Den Acker: “Kantoren moeten dicht bij openbaar vervoer liggen, minimaal energielabel A+ hebben en lokale groene stroom gebruiken. Zonder deze eigenschappen komen locaties niet in aanmerking.”
Daarnaast zijn de BREEAM-eisen (een internationale methode om duurzaamheid van gebouwen vast te stellen) van toepassing op zowel het pand als het beheer van de kantoren. “Je kunt duurzame panden hebben, maar als de verwarming en de lichten ’s nachts aanblijven en de ramen openstaan, schiet je niet veel op”, vertelt Van Den Acker. DPG Media streeft ernaar om in 2025 een in-use BREEAM-certificaat te behalen, wat inhoudt dat alles tot in detail wordt gemonitord: van energieverbruik, het recyclen van handpapier in toiletten tot duurzame catering.
“Zo wordt in Vlaamse restaurants afval gewogen en gemonitord met een camera, en wordt inzichtelijk wat er te veel wordt ingekocht”, vertelt de facility manager. “Ook werken we waar mogelijk met lokale boeren en wordt gezond eten gepromoot. Zo stimuleren we duurzame keuzes.”

Stijn Van Den Acker
(35), Facility Manager België & Nederland
Scope 1
omvat alle uitstoot die direct in de gebouwen en door bedrijfswagens wordt veroorzaakt.
Scope 2
is de uitstoot van alle energie die wordt aangekocht, zoals elektriciteit.
Scope 3
is de breedste categorie. Hieronder valt de uitstoot van alles wat woordt aangekocht, tv-producties, distributie van kranten en tijdschriften, energieverbruik van huurpanden, afval en reizen.
doelstelling en co2e-footprint

*Exclusief de bouw en inrichting van Mediavaert
Scope 1 & 2

Scope 3

verhouding scope 1, 2 en 3

Realisaties 2024
- Het bedrijfswagenpark verduurzaamde verder. Het aandeel elektrische auto’s steeg van 27% in 2023 naar 44% in 2024.
- De drukkerij in Amsterdam schakelde voor verwarming van lucht en water volledig over naar een energiezuinige warmtepomp.
- Deze twee realisaties zorgden er samen met enkele andere maatregelen voor dat onze uitstoot in scope 1 en 2 met 12% daalde in 2024 ten opzichte van 2023.
- De collega’s die sinds 2024 vanuit het nieuwe kantoor Mediavaert werken, werkten eerder vanuit diverse gehuurde kantoorpanden. Door hen samen te brengen in het nieuwe energiezuinige hoofdkantoor, besparen we CO2e-uitstoot.
- De redactie van het ED in Eindhoven verruilde de oude Philipsfabriek voor een gloednieuw modern en duurzaam pand.
- Voor het eerste jaar kenden we in Nederland een mobiliteitsbeleid dat duurzaam reizen (OV, fietsen, elektrische auto) stimuleert. Dit beleid biedt een hogere vergoeding voor duurzaam vervoer in vergelijking met reizen op fossiele brandstoffen.

Verduurzaming energieverbruik
“In één jaar van 450.000m3 gasverbruik naar nul”
Begin 2024 werd de gaskraan definitief afgesloten en schakelde de drukkerij in Amsterdam Amstel volledig over op een warmtepomp. Nadat een tweede verwarmingsketel het begaf, was het tijd om over te schakelen naar een duurzame energieoplossing. “We zijn van een jaarlijks gasverbruik van 450.000 m³ naar nul gegaan,” zegt Marcel Bestevaar, technicus bij de drukkerij.
“De wens voor deze duurzame oplossing bestond al geruime tijd, maar voor veel installateurs was het nog onbekend terrein.” Het installeren van de warmtepomp, inclusief het aanleggen van leidingen en het programmeren, nam enkele maanden in beslag.
En dat is nog niet alles, vervolgt Bestevaar. “Er zijn ook twee nieuwe compressoren, apparaten die perslucht produceren om machines te laten werken. Ze genereren veel warmte, die we afvangen en vervolgens voor tapwater binnen het bedrijf gebruiken. Daardoor gebruiken we helemaal geen gas meer.”
Ondertussen wordt er zelfs overtollige warmte geproduceerd. “We zijn nu aan het kijken hoe we deze warmte in de toekomst op een efficiënte manier kunnen hergebruiken.”

Marcel Bestevaar
(51), technicus drukkerij
Pijler 2
Sterke en onafhankelijke journalistiek
Pijler 2
Sterke en onafhankelijke journalistiek
Investeren in de voortdurende ontwikkeling van het vak en zorgen dat onze redacties onafhankelijk en vrij het nieuws kunnen brengen.

Erik van Gruijthuijsen
(64), algemeen directeur publishing
“De journalistiek ligt
onder een vergrootglas”
Dit jaar publiceert DPG Media, naast het gewone jaarverslag, ook een journalistiek jaarverslag. Hiermee laten we zien hoe we omgaan met de journalistiek en leggen we verantwoording af over onze rol in de samenleving. In het journalistiek jaarverslag krijgen de hoofdredacteuren van onze nieuwstitels het woord. Zij reflecteren op een journalistiek dilemma en belichten hoogtepunten en vernieuwingen waar zij trots op zijn. Daarnaast presenteren we cijfers die als gezondheidsindicatoren van de journalistiek dienen.
Hoofdredacteuren leggen steeds vaker publieke verantwoording af voor hun werkwijze. Dat is terecht, zegt Erik van Gruijthuijsen, algemeen directeur publishing van DPG Media. ‘’De journalistiek ligt onder een vergrootglas en elke vraag verdient een antwoord. Redacties zijn soms terughoudend om te vertellen wat zij met hun dagelijkse verslaggeving teweegbrengen, of wat ze aan dilemma’s moeten overwinnen. We hebben onze hoofdredacteuren daarom gevraagd om dat nu juist wel te doen, in een journalistiek jaarverslag. Omdat de hele wereld mag weten dat we binnen de redactiemuren van de titels van DPG Media behalve zelfkritisch, ook geregeld trots zijn.’’
Het journalistieke jaarverslag omvat het jaar 2024 van zestien nieuwstitels: dertien in Nederland, drie in België.

Lees meer over onze journalistieke keuzes in het journalistiek jaarverslag
Pijler 3
Diverse en inclusieve werkomgeving

Pijler 3
Diverse en inclusieve werkomgeving
Het continu investeren in een veilige omgeving waar uniek talent wordt erkend, herkend en betrokken.
“Talent community is een verbindende factor”
Om toekomstig inclusief leiderschap te ontwikkelen, startte in 2023 een intensief opleidingsprogramma van anderhalf jaar voor talent. De groep bestond uit 32 vrouwen en 25 mannen uit België en Nederland met hoog potentieel om verder te groeien. Door in een divers samengestelde groep te werken heeft de groep zelf ervaren wat hier de voordelen van zijn.
Door tijdig te investeren in de lagen onder de top, hoopt DPG Media talent aan zich te binden en zo aan een inclusievere toplaag te werken. Want een meer diverse organisatie krijg je niet van de ene op de andere dag.
Aurelie Van Parijs, business development specialist digital, viel het direct op dat het een gemêleerde en gedreven groep is vanuit alle hoeken van de organisatie, wat verrassende inzichten bracht. “Als je met zijn tienen naar een vraagstuk kijkt, kijk je daar alle tien anders naar. Deze verschillende inzichten zijn uiteindelijk noodzakelijk voor het maken van weloverwogen beslissingen die de hele organisatie aangaan.”
Het traject kende twaalf gezamenlijke meerdaagse bijeenkomsten en tussendoor kon iedereen deelnemen aan trainingen en aan persoonlijke ontwikkeling werken. Bas Tijhaar, chef digitaal uit & adjunct-hoofdredacteur bij de Stentor: “Vooral in het begin dachten en spraken mensen vanuit hun eigen discipline. Daardoor stonden meningen af en toe lijnrecht tegenover elkaar. Maar gedurende het traject merkten we dat we elkaar steeds beter begrepen en werd de kloof steeds kleiner.” Van Parijs vult aan: “Je voelde ook dat we niet meer alleen naar ons eigen plaatje keken, maar hoe kunnen we DPG Media als geheel beter maken?”
Voor Van Parijs heeft het programma voor een goed intern netwerk gezorgd. “Gezien de omvang van het bedrijf is dat heel waardevol. De talent community is echt een verbindende factor.” Tijhaar: “Ik voelde me al thuis bij de Stentor, en nu voel ik me nog meer thuis bij DPG Media.”

Aurelie Van Parijs
(29), Business Development Specialist Digital

Bas Tijhaar
(32), Chef Digitaal Uit & Adjunct-hoofdredacteur bij de Stentor
Cijfers
55% - 45% M/V-balans (alle medewerkers)
68% - 32% M/V-balans senior management
Gender pay gap: van -/- 2,1% in 2023 naar -/- 1,9% in 2024
Sociale veiligheidsscore 8,2/10
Realisaties
Traineeship journalistiek talent: Een diverse groep van twaalf trainees met een niet-journalistieke achtergrond liep zes maanden mee op verschillende redacties in Nederland. Vijf trainees gingen daarna aan de slag bij één van onze titels.
Ramadan & Iftar: We brachten de ervaring van verbroedering en solidariteit naar onze kantoren en nodigden collega’s uit om een dag mee te vasten en aansluitend deel te nemen aan een Iftar, het moment van doorbreken van het vasten.
Antwerp Pride: Een veertigtal collega’s uit België en Nederland liepen voor de derde keer mee met de Antwerp Pride en betuigden zo feestelijk steun aan de LGBTQIA+-gemeenschap.
Inclusieve werkplek: We richten op meer kantoren stilteruimtes in en zorgden dat de keuken volop rekening houdt met alle eetgewoontes.
Pijler 4
Ontwikkeling en groei medewerkers

Pijler 4
Ontwikkeling en groei medewerkers
Investeren in de (digitale) kennis en vaardigheden van onze mediamakers, want zij zijn ons kapitaal.
“Opleiden is één, maar we moeten
samen die digitale shift maken”
Met de komst van AI en ChatGPT, is binnen tien jaar geen baan meer hetzelfde. “Misschien zelfs al binnen vijf jaar”, zegt Christa van Veldhuizen, manager HR, Talent & Development. Samen met haar team zorgt zij ervoor dat medewerkers, en daardoor het bedrijf, mee kunnen op deze digitale golf.
Van Veldhuizen vertelt dat ze in 2024 zijn gestart met een bewustwordingscampagne Digitaal zijn we allemaal. ”We laten medewerkers zien wat deze revolutie met zijn of haar eigen werk doet, ook al voelt het voor velen als een ver-van-hun-bedshow.” Waar de een het volgens van Veldhuizen fantastisch vindt, denkt de ander: ik parkeer het wel even. “Maar je ontkomt er niet aan, iedereen moet gaan bewegen.”
Hoe weten medewerkers wat ze over vijf jaar moeten kunnen? “Daar helpen wij bij. Zo bieden we op maat gemaakte trainingen of leerpaden op onze interne leerplatforms Academy, die er voor alle medewerkersis, en Campus, specifiek voor journalisten. Per bedrijfs-onderdeel kijken we naar waar we staan, waar we heen willen en hoe we daarnaartoe moeten evolueren?”
Meer dan 5.500 medewerkers in deze verandering meekrijgen, is een uitdaging. “Als Academy en Campus zijn we niet de oplossing, maar een hulpmiddel. Opleiden is één, maar we moeten samen die digitale shift maken door het daadwerkelijk toe te passen in ons werk. Natuurlijk zijn er afdelingen die digitaal ver voorop lopen en afdelingen waar het wat moeizamer gaat.”
Van AI in advertising tot in copywriting, voor alle disciplines zijn er trainingen. “We zien zelfs wachtlijsten voor trainingen als prompting. Medewerkers zijn er dus gelukkig steeds meer mee bezig.”

Christa van Veldhuizen
(45), MANAGER HR, TALENT & DEVELOPMENT
Cijfers
- In 2024 waren in totaal 1.527 trainingen beschikbaar, waarvan:
594 over digitale transformatie
508 over leiderschap
425 over vakmanschap - In 2024 volgden collega’s in totaal 57.599 uren aan trainingen, waarvan:
24.116 uren over leiderschap
18.363 uren over digitale transformatie
15.120 uren over vakmanschap
Realisaties
- De Academy en Campus investeerden gericht om digitale vaardigheden van alle collega’s te versterken. Zo introduceerden we in 2024 28 nieuwe op maat gemaakte e-learnings, webinars en classroom trainingen over generatieve AI.
- De Campusnieuwsbrief en Media Innovatiepodcast over journalistieke innovatie bereikten in 2024 3.760 collega’s.
- Met de introductie van het Media Executive Program investeren we gericht in inclusieve leiders die diepgaande expertise combineren met een brede strategische blik en inspirerend leiderschap. 10 senior vrouwen en 10 mannen uit België en Nederland namen in 2024 en 2025 deel aan dit programma.
- In 2024 hebben we het aanbod in vakmanschapstrainingen voor alle collega’s bijna verdubbeld. Via een vernieuwde trainingskalender en diverse leervormen maakten we het voor collega’s eenvoudiger dan ooit om hun vakkennis up-to-date te houden en zich te blijven ontwikkelen als de beste mediamakers.
Pijler 5
Verantwoord datagebruik

Pijler 5
Verantwoord datagebruik
Transparant, zorgvuldig en eerlijk persoonsgegevens en gedragsdata verzamelen, bewaren en gebruiken.
Cijfers
Notificaties van een potentieel datalek: 58
Datalekken van medium risico: 4
Datalek van hoog risico: 1
Digitale advertentie-omzet afkomstig van de open markt: 9%
Realisaties
Om verantwoord met persoonsgegevens om te gaan, lanceerden we een nieuw leerpad: Een momentje privacy! Het leerpad focust op waar je als medewerker op vlak van privacy aan moet denken tijdens je dagelijkse taken.
In 2024 ontwikkelden we richtlijnen en leidraden om verantwoord om te gaan met de inzet van AI in onze media. Voor medewerkers kwamen op dit gebied ook diverse trainingen beschikbaar.
Vijf promovendi onderzoeken de toepassing van AI in de media. Ondertussen schreven ze vier onderzoekspapers en namen ze deel aan diverse internationale conferenties.
“What happens at DPG Media stays at DPG Media.”
In oktober 2024 besloot DPG Media advertenties op haar Nederlandse nieuwsapps niet langer via externe platforms te verkopen en volledig in te zetten op het eigen DPG Media Netwerk. Bert Verschelde, director Privacy bij DPG Media, geeft meer context: “Het DPG Netwerk biedt een vertrouwd, transparant en veilig advertentiesysteem waarin de privacy van de gebruiker centraal staat.”
“Het beheren van data van gebruikers is een grote verantwoordelijkheid. Daar moet zuinig mee worden omgegaan”, aldus de privacy-expert. “Bij DPG Media is de ‘Las Vegas-belofte’ daarom een belangrijke noordster binnen de datastrategie: what happens at DPG Media stays at DPG Media. De beslissing om advertentieruimte binnen de Nederlandse nieuwsapps enkel nog via de eigen platformen te verkopen, is een belangrijke nieuwe stap in de juiste richting.”
Verschelde benadrukt dat gebruikersdata nooit extern worden verkocht. “Je data worden beschermd binnen DPG Media. Een woonadverteerder kan bij DPG Media bijvoorbeeld gericht adverteren op mensen die artikelen over verhuistips hebben gelezen. Maar de adverteerder komt niet te weten om wie het gaat en die data kunnen ook niet ergens anders gebruikt worden.”
Privacy is een fundamenteel recht en Verschelde legt uit dat DPG Media transparant wil zijn over hoe data worden ingezet. “Gebruikers hebben een vrije keuze over de inzet van hun data, en behouden steeds zelf de controle. In het privacy-instellingenmenu van elk van de apps en via de footer van webpagina’s kunnen ze zelf bepalen waar data voor gebruikt kunnen worden.”
DPG Media gaat als lokale mediapartij de strijd aan met internationale techgiganten die over het hele internet enorme hoeveelheden gedetailleerde gebruikersdata verzamelen, ook ver buiten de grenzen van hun eigen diensten. Om de toekomst van journalistiek veilig te stellen, moet ook DPG Media adverteerders effectief en correct kunnen bedienen. “Daar spelen data een belangrijke rol in, om gericht en meetbaar doelgroepen te kunnen bereiken. Hierin blijft de aanpak van DPG Media die van een goede huisvader, daar waken we met ons Privacyteam ook over.”

Bert Verschelde
(35), Director Privacy
Pijler 6
Maatschappelijke bijdrage

Pijler 6
Maatschappelijke bijdrage
Jongeren een duwtje in de rug geven door de kracht van onze media in te zetten.
Realisaties
Nieuws is niet gratis, maar moet wel voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom stelt DPG Media jaarlijks 5.000 gratis krantenabonnementen ter beschikking voor mensen in Nederland en Vlaanderen die zich dat anders financieel niet zouden kunnen veroorloven.
DPG Media biedt een veilig thuis aan 80 onafhankelijke journalisten uit Rusland. Journalisten van The Moscow Times, TV Rain en Medusa zijn gevestigd in de Amsterdamse vestiging van DPG Media. Zij kunnen hierdoor hun werk onafhankelijk en vrij blijven doen.
Omdat elk kind een pakje verdient onder de kerstboom, organiseert radiozender JOE jaarlijks ‘Pakje van je Hart’. De hartverwarmende actie roept heel Vlaanderen op om een kadootje te kopen voor een kind in een kwetsbare situatie. In december 2024 slaagde JOE erin om een recordbedrag van 1,68 miljoen euro te verzamelen.
Lezen is niet alleen een van de leukste hobby’s, het ontwikkelt ook nieuwsgierige en taalvaardige jongeren. Daarom is DPG Media hoofdsponsor van de Kinderboekenweek en de Kinderjury. Samen met brancheorganisatie CPNB enthousiasmeren we duizenden jongeren om een kinderboek te lezen en zetten we de beste kinderboeken in Nederland in de schijnwerpers.
Voor het tweede jaar op rij ondersteunen VTM, Qmusic, en HLN de jongerenbeweging JEZ!. In 2024 resulteerde een intensieve actieweek in het ophalen van 3,8 miljoen euro wat voor de ondersteuning van duizenden jongeren wordt ingezet.
Wie ervan droomt om een carrière in de IT-sector uit te bouwen, maar daarvoor niet de juiste diploma’s op zak heeft, kan terecht bij Campus 19. DPG Media financiert en ondersteunt deze unieke codeeropleiding die gratis is voor de 481 studenten.
De Sidekick Sam Academy helpt leerkrachten in Vlaanderen en Brussel om de mentale weerbaarheid van jongeren een duw te geven. Eind 2024 sloten meer dan 6.300 leerkrachten zich al aan als Sidekick Sam bij de Academy. De Academy is gefinancierd met het geld van de laatste editie van Rode Neuzen Dag.
“The Moscow Times: al drie jaar vanuit Nederland”
Precies drie jaar doet de Russische krant The Moscow Times vanuit Nederland verslag van de ontwikkelingen in eigen land. Het begon met een tiental journalisten en inmiddels bestaat de groep uit 3 journalistieke titels, 80 journalisten en in totaal 150 medewerkers. Zij kunnen hierdoor hun werk onafhankelijk en vrij blijven doen.
En dat is niet eenvoudig, vertelde uitgever Alexander Gubsky onlangs in de Volkskrant: “Ik ben de enige die met naam acte de présence geeft omdat ik een publiek figuur ben. Voor de journalisten die hier werken geldt dat niet, hun families kunnen met represailles te maken krijgen als bekend wordt wat ze doen.”
Online heeft de site van The Moscow Times nu maandelijks een miljoen bezoekers uit Rusland, hoeveel moeite mensen vaak ook moeten doen om stukken te lezen. “Hoe belangrijker het verhaal dat we brengen, hoe vaker de autoriteiten ons blokkeren”, vertelt Gubsky. Ook belangrijk zijn de podcasts en video’s die via TikTok, Telegram en YouTube worden verspreid. Die worden steevast miljoenen keren bekeken.
DPG Media ondersteunt de Russische redacties door kosteloos onderdak te verlenen en hen te voorzien van IT-technologie.