“Wat we
maken moet
het beste zijn
in zijn soort”
Erik Roddenhof
(53), CEO
Algemeen
In alle bedrijfsonderdelen – nieuwsmedia, tijdschriften, radio, televisie, video en Online Services – behaalde
DPG Media in 2024 goede resultaten. En dat komt volgens CEO Erik Roddenhof vooral door de gedrevenheid van de eigen mediamakers. “Met hun passie voor het vak en de media die zij maken, bepalen zij ons succes.”
Een hogere omzet, maar onderaan de streep een iets minder resultaat. Wat was 2024 voor een jaar?
“De omzet en het bedrijfsresultaat zijn vergelijkbaar met het resultaat van 2023. De omzet groeide met 2,5%, het bedrijfsresultaat daalde met 1%. Dat is beter dan we vooraf verwacht hadden. Door inflatie, cao-effecten en oplopende kosten voor bezorging zat er veel druk op de kosten. Maar door de goede prestaties in de verschillende markten waarop we actief zijn en het beheersen van de uitgaven, hebben we deze effecten goed kunnen opvangen.”
Wat zijn die goede prestaties in de markt waarover je spreekt?
“Onze media werden massaal door de consumenten, en als gevolg daarvan ook door adverteerders, gevonden. Bij de nieuwsmedia groeide het aantal abonnementen, vooral door de sterke groei van digitale abonnementen. Het digitaal gebruik van sites en apps nam ook toe. De marktaandelen voor radio groeiden in beide landen en die voor televisie waren wederom sterk, terwijl het aantal gebruikers van onze videostreamingdiensten verder steeg. Onze online marktplaatsen en vergelijkingssites wisten weer meer producten te verkopen dan voorgaande jaren. In al onze markten, of het nu gaat om nieuwsmedia, tijdschriften, radio, televisie, video of de Online Services, werden heel goede resultaten behaald. De transitie van offline naar online media zet zich ondertussen ook goed door.”
Wat ligt er volgens jou aan de basis van dit succes?
“Zoals dit jaarverslag laat zien, zijn het vooral onze mensen, met hun passie voor het vak, de media en merken die zij maken, die ons succes bepalen. Het gaat om de kwaliteit, de creativiteit en de betrouwbaarheid waarmee we onze verhalen maken. Het zijn programma’s als Het Conclaaf, de verhalen van de dataredactie van de Volkskrant, de ochtendshow van Mattie & Marieke of bijvoorbeeld de productadviezen die Tweakers of Independer geven, die tot de besten in hun soort behoren. Ze illustreren een algemene trend dat we ons sterk blijven ontwikkelen en continu willen verbeteren, want wat we maken moet het beste zijn in zijn soort. Die ambitie is onze kracht.”
Het zijn dus vooral goede verhalen die het verschil maken?
“Hele goede media maken is onze basis en zal het altijd blijven, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Het gebruiksgemak van onze platforms, de kwaliteit van onze cybersecurity, de werking van onze advertentieproducten, de tijdige bezorging van kranten en magazines, het moet allemaal het beste zijn willen we succesvol zijn bij onze consumenten. Daar werken we elke dag aan, in dit jaarverslag zijn ook daarvan een aantal mooie voorbeelden opgenomen.”
Waar gaat DPG Media komende jaren op inzetten?
“We investeren om onze merken vooral digitaal te laten groeien, terwijl we onze offline media blijven koesteren. In al onze media moeten we digitaal nog zoveel beter worden. We ontwikkelen nieuwe mogelijkheden om het nieuws of verhalen digitaal beter over te brengen. Het is nog te vaak, zoals wij noemen, alleen maar ‘praatje-plaatje’. Digital storytelling biedt mogelijkheden om in tekst, video en audio de consument ook digitaal te verrassen, beter te informeren of juist te inspireren.
We werken ook aan nieuwe en betere functionaliteiten voor onze streamingdiensten en hopen natuurlijk dit nog veel meer en beter te kunnen doen met RTL Nederland, zodra de ACM haar goedkeuring verleent aan de overname. Samen sta je immers sterker tegen de Amerikaanse streamingpartijen. We werken aan nieuwe advertentieproducten voor video en ontwikkelen veel nieuwe AI-gedreven tools die onze medewerkers in hun dagelijks werk moeten ondersteunen. Omdat de kosten voor de baten uitgaan, heeft DPG Media nog eens een lening van 120 miljoen euro voor digitale innovatie afgesloten bij de Europese Investeringsbank. Dit stelt ons in staat om verder te blijven investeren in de digitalisering van onze media.”
“Sociale media zijn al lang niet meer sociaal”
Je sprak over koesteren van offline media, wordt daarin nog geïnvesteerd?
“Kranten en magazines zullen nog jaren heel relevant blijven voor onze lezers. Ook daar zijn investeringen nodig, bijvoorbeeld in de bezorging van kranten. Het is noodzakelijk dat de krantenbedeling in België snel heel veel beter wordt. Andere bedrijven zijn onze kranten in Vlaanderen gaan bezorgen en dat heeft geleid tot veel te veel klachten. Dit is heel vervelend voor onze klanten en kost ook nog eens veel meer geld. Het is belangrijk dat we dit met onze bezorgpartners snel beter gaan doen.”
Big tech, nepnieuws, AI. Het is onrustig in de mediawereld. Hoe zie je de nabije toekomst?
“Elk jaar verandert er veel in het medialandschap en we moeten permanent anticiperen. Zoals nu met de opkomst van AI of, in een wat breder perspectief, de groei van desinformatie in onze samenleving. Bij al die veranderingen komen goede, lokaal gemaakte media in de voorkeuren van de consument altijd bovendrijven – en gelukkig zijn wij daar best goed in.
De relevantie van onze media in België en Nederland is groot en met alle onrust in de wereld, is onze verantwoordelijkheid misschien nog groter dan voorheen. De redactionele onafhankelijkheid van onze nieuwsredacties is sinds de Tweede Wereldoorlog in beton gegoten en behoort tot de beste van de wereld. En dat is wat onze samenleving hard nodig heeft. Sociale media zijn al lang niet meer sociaal. Ze polariseren, verspreiden nepnieuws en haat en nemen daar geen enkele verantwoordelijkheid voor. Onze media zijn het verbindende, kwalitatieve en vertrouwde alternatief voor deze asociale media. Als wij onze koers vasthouden, waarbij we blijven investeren in zowel het digitaal succes als in onze offline media, heb ik veel vertrouwen in onze toekomst.”