“We proberen aan te sluiten bij de leefwereld van kinderen”

magazines & SIM
In een wereld waar Donald Trump het nieuws domineert, oorlogen woeden en we overal fake news te zien krijgen, helpt Kidsweek kinderen het nieuws te begrijpen en kritisch over de actualiteit na te denken. “We informeren, geven duiding en proberen steeds een constructief toekomstperspectief mee te geven in onze artikelen. We maken nieuws leuk om te lezen en brengen ook veel vrolijkheid.”
Natuurlijk worden ook steeds meer kinderen, net als volwassenen, bang door het nieuws dat hen dagelijks bereikt. Dat merkt hoofdredacteur Henrike van Gelder (53) ook aan de vragen die kinderen aan Kidsweek stellen. De krant, die elke donderdag verschijnt, richt zich op 8- tot 13-jarigen in Nederland en schotelt hen actueel nieuws voor, maar ook dierenweetjes, puzzels en moppen. “Onze nieuwsberichten bouwen verder op de actualiteit die kinderen al bereikt via de school, de ontbijttafel of social media. We proberen aan te sluiten bij hun leefwereld.”
Basisprincipes
Kidsweek gaat geen onderwerp uit de weg, maar hanteert zo haar eigen basisprincipes bij het maken van de krant. Van Gelder: “Nog voordat constructieve journalistiek een werkwijze werd waarbij journalisten in hun artikelen ook oplossingen aanreiken, pasten wij dit al toe bij Kidsweek. Wij proberen elk nieuwsbericht af te sluiten met een lichtpunt en willen kinderen handvatten geven om zelf de handen uit de mouwen te kunnen steken. Als we over de oorlog in Oekraïne schrijven, brengen we bijvoorbeeld ter inspiratie ook verhalen over hoe Nederlandse kinderen geld of hulpmiddelen inzamelen voor leeftijdsgenoten in het getroffen gebied.”


Henrike van Gelder
(53),hoofdredacteur kidsweek
Kidsweek wordt zowel op de particuliere markt als op scholen verspreid en heeft een gemiddelde oplage van
62.000
Via Het Gratis Kranten-project van DPG Media worden er
700
gratis Kidsweek-abonnementen verdeeld onder kinderen in kansarmoede.
De website bereikte in 2024 maandelijks gemiddeld
152.000
unieke bezoekers, goed voor bijna
600.000
pageviews.
En hoe moeilijk ook het soms praktisch te regelen is, Kidsweek gaat steeds op zoek naar getuigenissen van leeftijdsgenoten. “Het nieuws brengen door de ogen van kinderen maakt het allemaal veel begrijpelijker voor onze lezers”, legt van Gelder uit. En zo kom je tot het volgende basisprincipe: begrijpelijke taal. “Uiteraard mijden we zo veel mogelijk moeilijke woorden en als we er toch eentje moeten gebruiken, dan leggen we het begrip uit.”
Tot slot wijst Kidsweek vaak op het uitzonderlijke karakter van een gebeurtenis. “Zo brengen we wel het nieuws over een dodelijke steekpartij, maar schrijven we er meteen bij hoe zeldzaam zo’n gebeurtenis is. We moedigen kinderen ook aan bij vragen hierover met hun ouders of een leerkracht te praten, of naar de Kindertelefoon te bellen.”
Kritische geesten ontwikkelen
Van Gelder werkte reeds voor verschillende doelgroepen, maar heeft een grote passie voor Kidsweek. “Hoe een kind naar de wereld kijkt, verandert enorm in deze levensfase. Van hun eigen kamer, huis, vrienden en speelplein, wordt de blik verruimd naar de stad, het land, de wereld. Dan komen er ook veel vragen. Kidsweek helpt hen om die grotere wereld te begrijpen en te doorgronden. Dat is toch uniek?”
Kidsweek begeeft zich als nieuwsmerk steeds meer op de digitale kanalen. “We moeten zijn waar onze lezers zich bevinden en daarom krijgen social media een steeds belangrijkere rol in onze verslaggeving. De papieren krant blijft onze financiële slagader, maar ook digitaal zullen we ons verder ontwikkelen. In 2024 genereerden we al meer dan 230.000 organische views op TikTok en momenteel werken we aan een nieuwe social media strategie. Met Kidsweek hebben we de ambitie om nog veel meer kinderen en jongeren te bereiken. Wie anders leert hen geïnteresseerd te zijn in nieuws, een mening te vormen en zo kritische burgers te worden?”
